Изложба „Национални символи от Третата българска държава“

Изложба „Национални символи от Третата българска държава” бе представи РИМ-Велико Търново, като част от инициативата „Отворени врати“ на Областна управа – Велико Търново.

За няколко часа на 10 февруари бяха показани различни варианти на българския герб, изработени от дърво, метал и текстил.

Приетият от Търновската конституция през 1879 г. герб се представя с два варианта, изработени от дърво. Малкият е бил поставен в залата на историческото читалище „Надежда”, където са проведени Третото (1886–1887 г.), Четвъртото (1893 г.) и Петото (1911 г.) Велики народни събрания. Големият вариант е бил на фасадата на читалището, над входа за залата.

Гербът на Народна република България, приет с Конституцията от 1971 г., бе илюстриран с метално пластично изображение, което е било поставено върху локомотивна машина.

Показани бяха още щампи върху плат и класьор с емблеми, изработени от търновския завод „Деньо Георгиев” за космическите полети с участието на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров. Изложбата завършва с надписа, стоял върху фасадата на сградата на Окръжен народен съвет – Велико Търново през 80-те години на ХХ в.

Във витрината в кабинета на Областния управител, в която повече от 10 години се представят знакови предмети от фондовете на Регионален исторически музей – Велико Търново, бе изложен фотоапарат модел „Киев 88“, с който първият български космонавт ген. Георги Иванов се е обучавал за снимане от Космоса.

Куратори на изложбата са Весела Мартинова, Михаил Стойчев, Боряна Боянкинска и Руен Хаджиниколов.