Arbanassi Summer Music..

Фестивалът на класическата камерна музика ”Arbanassi Summer Music” ще зарадва почитателите на този вид изкуство за четвърта поредна година. Цикълът включва три концерта на международна формация от музиканти, които ще се проведат на 7, 9 и 11 август от 19,30 ч. в арбанашката църква „Св.св. Архангели Михаил и Гавраил”. Храмът е избран заради уникалната си акустика.
Фестивалът се организира по инициатива на Регионалния исторически музей със съдействието на Община Велико Търново и е в подкрепа на кандидатурата ни за Европейска столица на културата през 2019 г.
За почитателите на класическата музика ще свирят Дейвид Куигъл (виола), Юлита Фъсева (контрабас), Ерик Спелър (обой), Юф Баури (обой), Димитри Местдаг (обой и английски рог), Аки Сулиере (цигулка) и американският челист Рафаел Бел, който е ръководител на Кралска фламандка филхармония в Белгия.
Първият концерт на 7 август ще представи пиеси за два обоя и английски рог на Бетовен, Гордън Джаков, Йожен Баца и Жак Ибер. В следващите дни музикантите ще изпълнят камерни шедьоври на Моцарт, Дворжак, Ян Куцир, най-значимия английски композитор на ХХ в. Бенджамин Бритън и др. В последния концерт всички музиканти ще свирят заедно, обединявайки струнни и духови изпълнения.
Максималният капацитет на църквата е 80 човека. Желаещите да посетят концертите обаче са много повече, включително и чужденци от няколко държави, каза директорът на дирекция “Култура” Нелина Църова. За трите концерта са били пуснати 260 покани, които са свършили за три дни. Акустиката на църквата се дължи на вградените в стените й керамични гърнета, които служат като мембрани, пречупвайки звука по специфичен начин. Това е характерно за почти всички средновековни храмове, обясни директорът на музея Иван Църов. Фестивалът се осъществява с партньорството на Посолството на Кралство Белгия в София и много частни спонсори.
Музикантите, участващи в „Arbanassi Summer Music”, са сред най-добрите концертиращи изпълнители в Европа, обясни Юлита Фъсева. Тя е родена във Велико Търново, но от 9-годишна живее с родителите си в Германия. От 1999 г. тя е член на бас-секцията на Кралската фламандска филхармония в Антверпен, Белгия. През 2010 г. заедно със съпруга си Димитри Местдаг поставят началото на фестивала за камерна музика „Arbanassi Summer Music”. Самият Местдаг е учил в Музикалната академия в Харелбеке. Получава магистърска степен по обой, английски рог и камерна музика от Брюкселската консерватория. Гост-музикант в различни оркестри и ансамбли, включително и в Royal Concertgebouw Orchestra, Ротердамската филхармония, Bamberger Symphoniker и Хонг-Конгската Филхармония. Заедно с Ерик Спелър и Юф Баури свири в трио за обой Astria. От 1996 г. е солиста на английски рог за Кралската Фламандски филхармония в Антверпен.
Тази година публиката ще се наслади на изпълненията и на Дейвид Куигъл от САЩ, често канен като първа виола в много симфонични оркестри по цял свят, американският челистРафаел Бел, който има разнообразна кариера на първи челист, камерен музикант, преподавател и организатор на фестивали. Той е ръководител на Кралската фламандска филхармония в Белгия.
Екипът от музиканти включва още цигуларката с френско-японски произход Аки Сулиере,Юф Баури от Белгия, който изучава обой в Кралската консерватория в Брюксел и Ротердамската консерватория и Ерик Спелър от Франция – соло обоист на Кралската фламандск и филхармония. Носител е на множество международни награди. Изявява се като солист на оркестрите на Монте Карло, Антверпен и Падуа и свири с различни други ансамбли в Европа и Япония. Преподава майсторски класове във Франция, Белгия, Испания, Виетнам, Макао и Хонг-Конг.
Мария Бадер-Кубичек с удоволствие свири с дългогодишните си приятели от Камерния оркестър на Европа и тази година идва за първи път в Арабанси. Тя обича Моцарт, Шуберт и Дворжак, а Бах й въздейства като балсам за духа. Много обича да изпълнява камерна музика с вдъхновяващите си колеги, като предпочита ранните произведения, сътворени на оригинални инструменти.