Arbanassi Summer Music от 10 до 14 август в църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил”

Три чудесни концертни вечери предлага шестото издание на Фестивала за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music. Музикалното събитие ще се проведе от 10 до 14 август 2015 г. в уникалната с акустиката и стенописите си църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ в Арбанаси.
Фестивалът е по инициатива на Регионалния исторически музей -Велико Търново и се реализира с подкрепата на община Велико Търново и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“.
Програмата тази година е фокусирана върху спиращата дъха музика на чешките композитори Леос Яначек и Бохуслав Мартину. Ще бъде преставено и впечатляващото творчество на младата композиторка Добринка Табакова, живееща и творяща в Лондон.
Произведенията ще бъдат изпълнени от международна формация музиканти, водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други световни оркестри – Винета Сарейка (виола), Димитри Местдаг (обой), Юлита Фъсева (контрабас), Александър Колард (хорна), Мария Павлович (кларинет), Диего Либерати (виолончело), Барбара Гийпнер (виола), Лив Гусенс (флейта), Питер Нойтен (фагот), Шърли Лечие (виола) и Бено Вирател (бас кларинет).
Началният час на всички концерти е 19.30. Вечерите ще започват в двора на „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ с представяне на композиторите и произведенията, които след това ще бъдат изпълнявани в уникалната църква.
Билети за концертите на цена от 10 и 15 лева се предлагат в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.
Програма
10 август (понеделник)
Ricercar a 6 from the musical offering Йохан Себастиан Бах
On a overgrown path (selection for wind quintet) Леош Яначек
Three sketches for wind quintet Добринка Табакова
Mladi for wind sextet Леош Яначек

12 август (сряда)
Pirin for double bass solo Добринка Табакова
Three madrigals for violin and viola Бохуслав Мартину
Insight for string trio Добринка Табакова
String quartet „Kreutzer sonata“ Леош Яначек

14 август (петък)
In the mists for ensemble Леош Яначек
On colours for strings and winds Добринка Табакова
Nonet for strings and winds Бохуслав Мартину