96 905 лв. за археологически разкопки ще получи РИМ-Велико Търново

Финансиране в размер на  96 905 лева ще получи от Министерство на културата Регионален исторически музей-Велико Търново за археологически проучвания.

Музейните специалисти ще работят на обекти от всички хронологични периоди – на неолитни и халколитни праисторически селища, тракийска могила от римско време, римски град, средновековни и късносредновековни комплекси. Това за пореден път доказва, че професионалните качества на специалистите са високо оценени, а обектите са с важно национално значение

21 210 лв.  са осигурени за проучванията на манастир „Успение Богородично”, ранновизантийска базилика и тракийски некропол в квартал „Френк Хисар” на средновековната столица Търновград, които проф. Хитко Вачев вече е започнал.

Разкопките на раннонеолитно селище Джулюница – Смърдеш, ръководени от археолога Недко Еленски, ще са през септември и ще бъдат финансирани с 18 180 лв.  През същия месещ Александър Чохаджиев ще проучва халколитна селищна могила при с. Петко Каравелово, като отпуснатата за обекта сума е в размер на 18 180 .

С 21 165 лв. ще се финансира проучването на югозападен ъгъл на форума в античния град Никополис ад Иструм, което д-р Иван Църов ще прави в началото на есента.

През октомври  археологът Калин Чакъров ще продължи със сумата от 18 180 лв.  разкопките на  богатата надгробна могила край Лясковец, открита в края на миналата година.

Одобрен от Министерство на културата е и проект на археолога от РИМ-Велико Търново Илиян Петракиев, общината и музея в Горна Оряховица за разкопки на средновековната крепост Ряховец, а отпуснатата за обекта сума е 18 174 лв.

Разкопки в средновековния Търновград този археологически сезон ще има на крепостта Трапезица, където ще работят три екипа под ръководството на проф. Константин Тотев, доц. Мирко Робов и доц. Деян Рабовянов от НАИМ – БАН, филиал Велико Търново с отпусната сума от 71 350 лв. Проф. Тотев ще продължи и проучванията на църква и баня южно от манастира „Св. 40 мъченици” със сумата от 19 998 лв.

Археолозите, проучващи Велико Търново и региона ще получат общо 206 427 лв . Това е над 10 % от средствата в размер на 1 940 000 лв., които отпуска Министерство на културата за археологически проучвания тази година.