800 туристи разгледаха крепостта Царевец в първия ден на 2020-а година

800 туристи разгледаха Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ във Велико Търново в първия ден на 2020-а година. За четири часа на 1 януари на историческата крепост се качиха 461 българи и 339 чужденци.

25-годишната д-р Елица Будурова бе първият посетител за новата година на най-голямата забележителност в духовната и историческа столица на България. Младата лекарка от Велико Търново за трета поредна година се качва на 1 януари на средновековната крепост, но за първи път е турист №1.

Точно в 12,00 часа Елица бе официално посрещната от директора на Регионален исторически музей-Велико Търново д-р Иван Църов. Като подарък тя получи сувенири, музейна литература и разгледа, заедно с майка си, историческата забележителност придружена от екскурзовод.

34 деца, 90 ученици и 90 студенти са се качили на Царевец на 1 януари. 348 т възрастните посетители са българи, а 296 – чужденци, като най-многобройни са били посетителите от Румъния, Русия, Франция, Германия и Англия.

Крепостта Царевец е свързана със старата българска история и най-величавите години на нашата държава, затова остава и най-посещаваният обект за културно-исторически туризъм в България“, посочи директорът на Регионален исторически музей- Велико Търново. Архитектурно-музейният резерват работи 365 дни в годната и от дванадесет години е единственият български музей, който е отворен за посетители както на 31 декември, така и на 1 януари.