667 туристи разгледаха крепостта Царевец в първия ден на 2021 г.

667 туристи разгледаха Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ във Велико Търново в първия ден на 2021 година. За четири часа на 1 януари на историческата крепост  се качиха 643 българи и 24 чужденци.

Първият посетител бе 10-годишният Николай Петров от Добрич. Момчето бе официално посрещнато точно в 12,00 от директора на Регионален исторически музей-Велико Търново д-р Иван Църов, който му подари музейна литература и лично  придружи него и близките му по време на разходката им на Царевец. Четвъртокласникът от добричкото СОУ „Димитър Талев“ с усмивка сподели, че е впечатлен от Велико Търново и историята на града, а натрупаните знания ще му помогнат да изкара шестица в училище по предмета „Човек и общество“.

В първия ден на новата година сред туристите на Царевец преобладаваха семействата с деца. От регистрираните посетители 147 бяха деца и ученици, а 43 – студенти. Макар и малобройни, сред чужденците имаше посетители от Франция, Германия, Русия, Румъния, Италия и Китай.

Въпреки кризисната ситуация, интересът към историческите забележителности във Велко Търново не е намалял, сочи статистиката. Туристите на 1 януари в  сравнение с миналата година са със 17% по-малко, но се отчита ръст на българските посетители от 30%.

Крепостта Царевец е единственият музеен обект в страната, който работи ежегодно на 1 януари. Историческият резерват приемаше без прекъсване посетители и след затягане на мерките през ноември. В последния ден на миналата година  крепостта е приела 121  посетители, от които 36 деца и ученици и 5 чужденци.