627 туристи прие крепостта Царевец в първия ден на 2024 година

492 туристи разгледаха Архитектурно-музейния резерват „Царевец“ във Велико Търново на 31 декември, а 627 са регистрираните посетители на 1 януари. В първия ден на новата година средновековната крепост бе предпочитано място за разходка на стотици туристи, избрали Старата столица за празницит.

За четири часа на 1 януари Царевец е разгледат от 310 българи, 175 чужденци, 57 ученици, 48 студенти и 37 деца до 7 години. Най-многобройни сред чуждестранните туристи са били румънците – 100 души, а историческата забележителност е разгледана и от французи, италианци, испанци, турци, белгийци, датчани, руснаци и украинци.

Царевец е единствения музеен обект в страната, който работи целогодишно. За шестнадесети пореден път резерватът отвори врати на 1 януари точно в 12,00 часа за да приеме официално първият посетител за годината. За 2024-та това бе 39-годишният Ростислав Тодоров от град Елена, която бе приветстван лично от директора на Регионален исторически музей-Велико Търново д-р Иван Църов. Близо 2 часа Ростислав, заедно с десетки български и чуждестранни туристи, чака с нетърпение да се отворят портите на Царевец за да разгледат историческа крепост. Той получи подарък – музейна литература, сред която и каталога на великотърновския музей за неговата 150-годишнина, а след което разгледа средновековната забележителност придружени от екскурзовод