552 туристи се качиха на крепостта Трапезица с фуникуляра за ден

552 туристи се качиха на крепостта Трапезица във Велико Търново с фуникуляр в първия ден от отваряне на архитектурно-музейния резерват на 23 септември 2016 г.
Първият посетител, ползвал релсовото съоръжение, бе г-жа Силвия Петкучева от Сливен..За спомен г-жа Петкучева получи подарък – исторически книги и сувенири от директора на Регионален исторически музей-Велико Търново Иван Църов.
Над 70 курса направи фуникуляра за ден и извози общо 552-ма души между двете си станции. Още 528 посетители се качиха на Трапезица по екотъпеката, която е алтернативния туристически маршрут. Посетителите останаха впечатлени от интерактивната експозиция в Центъра за представяне на културното наследство, която представя величието на столица Търновград и Второто българско царство и неповторимата панорама, разкриваща се от крепостта.
Архитектурно-музеен резерват „Трапезица“ във Велико Търново е отворен за посещение от 9,00 до 18,00 часа, като достъпът е чрез релсовото съоръжение – фуникуляр или по екопътека..
Фуникулярът се движи по график всеки ден, без понеделник. Съоръжението няма да работи при температура над 35 и под 5 градуса, както и при силен вятър и дъжд.
Таксата вход за крепостта е 6 лева, а за ползване на фуникуляра – 10 лева. Комбинираният билет за Трапезица (такса вход за музеен обект и ползване на фуникуляр) e 16 лева, като посещенията за децата до 7 години са безплатни. Комбинирани билети на преференциални цени има за учащи (удостоверено с документ) – 12 лева; за родители с до три деца (майка, баща с до три деца на възраст 7-18 години) – 26 лева; български граждани над 60 години (удостоверено с лична карта) – 13,00 лева и инвалиди със социален асистент (50% намаление от цената на фуникуляра,без такса вход) – 5,00 лева.