22 септември – Ден на Независимостта

На 22 септември 2015 г. Регионален исторически музей-Велико Търново организира тематичен безплатен пешеходен тур „По стъпките на българската държавност“ посветен на 107-годишнина от обявяване на Независимостта на България и 830-годишнината от въстанието на Асеневци.
Обиколката, придружена с беседи, ще е по историческите места свързани с въстанието на болярите Петър и Асен и обявяването на независимостта в квартал „Асенов“ и на крепостта Царевец. Началото е в 14,00 ч. от църквата „Св. Дмитър“. Желаещите могат да се включат в пешеходния тур на всеки етап. На място ще бъдат сформирани групи, които ще се движат по маршрута с екскурзоводи.
След приключване на обиколката е осигурена възможност за безплатно посещение на музеите „Нова и най-нова история” и „Затвора-музей”, като последния час на влизане е 17,00 ч.
По повод годишнината от Независимостта на 22 септември 2015 г. отворени за безплатни посещения през целия ден ще са църквата „Св. 40 мъченици“, Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ и музей „Нова и най-нова история“.