„На раздумка за търновските делници и празници в миналото” с Тодорка Недева

На 16 юни 2010 г. в музей „Нова и най-нова история” учениците от Хуманитарна гимназия „Св.св.Кирил и Методий, избрали да учат журналистика, се събраха „На раздумка за търновските делници и празници в миналото” с Тодорка Недева, гл. уредник в отдел „Нова и най-нова история”. На проявата присъстваха директорът на музея н.с. Иван Църов, директорът на Регионална народна библиотека „Петко Р. Славейков” Иван Александров и директорката на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” – В.Търново Тамара Драганова .

Проявата е израз и продължение на дългогодишното партньорство между Регионален исторически музей – Велико Търново и елитната гимназия.

Учениците пожелаха тази среща по повод излезлите неотдавна книги „Търновски делници 1878-1944” и „Търновски празници 1878-1944”. Авторката Тодорка Недева и бъдещите журналисти разговаряха за любопитните и малко известните факти, свързани с делничния живот на търновци, за историята на Мъжката гимназия „Св. Кирил”, която е сред „главните герои” в книгата, както и за богатия празничен календар на града през периода 1878-1944 година. По стар обичай присъстващите се почерпиха с домашно приготвено сладко, а в резултат на „раздумката” учениците изявиха желание да събират вещи, снимки и документи, свързани с миналото на Велико Търново, и да ги предоставят на регионалния музей.