„Музей в куфар“ с урок за Апостола на свободата

Образователната инициатива „Музей в куфар“ на Регионален исторически музей-Велико Търново гостува на първокласниците и подготвителната група в Основно училище „Димитър Благоев” с урок по родолюбие и патриотизъм „Среща с Левски“.

На децата бяха показани вещите на Левски, който музеят съхранява и пази.д-р Атанаска Стамболийска, уредник в отдел „История на България XV–XIX в.“ и Михаил Стойчев, уредник в отдел „Фондове“ на музея запознаха малките ученици важни моменти от живота и делото на Апостола. В урока се включи и Владимир Брязов от клуб „Традиция“, който показа копие на униформа и оръжие от периода на Първата българска легия, в която е участвал Левски. Малките първокласници разбраха какво е родолюбие и патриотизъм и научиха, че да си българин е гордост.

Своя първи урок за Левски на 18 февруари имаха и децата от първа група в Детска градина „Пролет”. От разказа на музейния специалист д-р Атанаска Стамболйска те научиха за живота му, за качествата му – смелост, честност и доброта, за това как е получил името си. Децата научиха, че Левски трябва да бъде техен пример и да обичат Родината си така, както я е обичал и Апостола на Свободата.