„Музей в куфар“ стартира с урок за Левски в детска градина „Соня“

Проектът „Музей в куфар“ на Регионален исторически – Велико Търново стартира с урок за Васил Левски в Целодневна детска градина „Соня“.
На 25 февруари 2014 г. от 10,30 ч. пред децата от трета и подготвителна група на възраст 5 и 6 години ще бъдат показани вещи на Дякона съхранявани в музея. Малчуганите ще могат да се докоснат до орара (дълга платнена лента, с която дяконът подканя вярващите за молитва) и пищова „Гасер“ на Апостола, да видят негова снимка с автограф, чергата с, която се е завивал в къщата на баба Мота и снимка на сина й Христо Караминков (Бунито) – съратник на Левски. Реликвите пред децата на място ще представи Таня Кънчева от отдел „История на България XV – XIX век“.
„Музей в куфар“ е мобилен вариант и алтернатива на откритите уроци провеждани в търновските музеи. Чрез проекта музейните специалисти ще представят различни периоди от Античността до новата българска история, етнографията, нумизматиката и богатото културно наследство от столичния период на Търново пред учениците. Това ще става чрез различни експонати от музейните сбирки и фондове, които ще бъдат занесени на място, в класните стаи. Освен за Левски вече са подготвени мобилни уроци и за Филип Тотю, Бачо Киро, Матей Преображенски Миткалото, чиято житейска съдба и революционна дейност е свързана с Търново и региона.
За да се провокира интереса на децата към музеите стартира и проект „Приключение в музея”, съобщи Иван Църов, директор на РИМ-Велико Търново. Чрез него децата ще бъдат запознавани на място с артефакти и едно от най-древните изкуства-грънчарството от историк и керамик. Специално внимание ще се отделя на един от най-красивите стилове – търновската сграфито керамика или така наречената царска керамика. Децата ще завършват свето приключение в музея с изработването на копие на сграфито керамика върху глинена плочка.