Четири великолепни концерта в програмата на Arbanassi Summer Music 2022

Четири великолепни концерта ще предложи дванадесетото издание на Фестивалът за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music. Музикалният форум ще се проведе от 13 до 19 юли във вълнуващата среда на църквите-музеи „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ и „Св. Георги“ в архитектурния резерват Арбанаси.

Културният форум извежда камерната музика от концертната зала и я вкарва в магнетичната църковна атмосфера, обединявайки музиканти и публика в едно неповторимо преживяване.

Първите две фестивални вечери ще са в уникалната с акустиката си църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“. Програмата на откриващия концерт на 13 юли под надслов „Нощ на клезмер музиката“ ще е омагьосващо пътешествие в света на еврейския фолклор.

На 16 юли международната формация музиканти ще изпълни Квинтет в сол минор, оп. 39 от Сергей Прокофиев и Кларинетен квинтет в си минор, оп. 115 от Йоханес Брамс.

На 18 юли фестивалната сцена се мести в арбанашката църква „Св. Георги“, където ще звучат творби на руските композитори Александър Глазунов и Дмитрий Шостакович.

Избрани произведения от програмата на Arbanassi Summer Music 2022 ще бъдат представени в заключителния концерт на следващата вечер, 19 юли.

Творбите ще бъдат изпълнени от международна формация музиканти от Белгия, Германия, Лихтенщайн, Латвия и България. Това са Теодора Атанасова – виолончело, Роберта Верна и Сара Домжанич – цигулка, Янекс Никлавич – виола, Димитри Местдаг – обой, Юлита Фъсева – контрабас, Бенджамин Диелтйенс – кларинет и сопраното Лор Бинон. Изпълнителите са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други световни оркестри.

Аrbanassi Summer Music се провежда от 2010 г. по инициатива на музикантите от Кралската фламандска филхармония Дмитрий Медстаг и съпругата му търновката Юлита Фъсева. Домакин и организатор на събитието е Регионалния исторически музей с подкрепата на община Велико Търново. Събитието е част от Културния календар на Старата столица и и е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ Билети за фестивала се предлагат в Информационния център на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ №1 във Велико Търново, понеделник – петък от 10,00 до 18,00 ч., както и на място, непосредствено преди концертите.

Програма

13 юли (сряда), 19,30 ч.

Църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ – Арбанаси

Нощ на клезмер музиката
Омагьосващо пътешествие в света на еврейския фолклор

16 юли (събота), 19,40 ч.

Църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ – Арбанаси

Квинтет в сол минор, оп. 39 от Сергей Прокофиев
Кларинетен квинтет в си минор, оп. 115 от Йоханес Брамс

18 юли (понеделник), 19,30 ч.

Църква „Св. Георги“ – Арбанаси

Струнен квартет № 8 в до минор, oп. 110 от Дмитрий Шостакович
Струнен квинтет, оп. 39 от Александър Глазунов

19 юли(вторник), 19,30 ч.

Църква „Св. Георги“ – Арбанаси

(избрани произведения от програма 2022)
Струнен квартет № 8 в до минор, oп.110 от Димитрий Шостакович
Струнен квинтет, оп. 39 от Александър Глазунов – руски романтичен период