Фестивалът „Нике -играта и победата“ се завръщав античния град Никополис ад Иструм

След двегодишна пауза в античния град Никополис ад Иструм до с. Никюп, община Велико Търново се завръща фестивалът „Нике – играта и победата“. Петото, юбилейно издание на атрактивното събитие ще се проведе в археологическия резерват на 16 юли 2022 г., събота и ще представи различни възстановки от Късната Античност.

Фестивалът се организира от СНЦ „Бъдеще за Никюп“ и Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“ с финансовата подкрепа на община Велико Търново и в партньорството с Регионален исторически музей – Велико Търново.

Програмата на тазгодишното издание на античния фестивал ще е обвързана с живота и делото на готския християнски мисионер Улфила – личност с огромно значение както за местната история, така и за световната като цяло, съобщават организаторите.

Епископ Улфила вероятно е бил от готски или полу-готски произход. Бил последовател на Арианското християнско учение и след като бил изгонен от готския крал Атанарих се заселил с разрешението на римския император Констанций II в покрайнините на Никополис ад Иструм (днешното село Никюп). Именно в днешните български земи Улфила създава азбуката на готите и превежда на него Библията, което е и първият препис на Светото писание на варварски език. Част от този колосален труд е оцелял в така наречения „Сребърен Кодекс“ – документ от 6 век, който днес се пази в Швеция.

По време на фестивала ще бъдат пресъздадени сцени от житието на Улфила – как първоначално послушниците му не биват добре приети от готите, но постепенно епископът спечелва сърцата им, проповядва им Христовото учение, покръства ги и ги обвързва завинаги със съдбата на Империята.

За любителите на историята и археологията по време на събитието ще има и пешеходни турове с беседи, водени от дългогодишните проучватели на Никополис ад Иструм археолозите д-р Павлина Владкода и д-р Иван Църов от Регионалния исторически музей.

Достъпът до Археологически резерват „Никополис ад Иструм“ и до фестивала „Нике – играта и победата“ на 16 юли ще е свободен.

За улесняване на посетителите препоръчителният автомобилен маршрут до резервата е през с. Ресен и с. Никюп.

Програма

10:00 ч. Откриване на фестивала
10:30 ч. Пресъздаване на основаването на града – спектакъл на четвъртокласници от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Горна Оряховица
11:00 ч. Сакраментум Милитум – клетва на римските войници
11:30 ч. Робски пазар
12:00 ч. Езически ритуал към богинята-майка Нертус
12:30 ч. Първа проповед на Улфила сред готите
13:15 ч. Късноантична литургия
15:00 ч. Демонстрации по лагерите на въоръжение, построения, стоки, настолни игри, работилници за деца, „конкурс“ за облекла
16:00 ч. Езическо жертвоприношение и ритуал за гадаене 16:30 ч. Късноантичен римски юридически процес
17:30 ч. Религиозен диспут между Улфила и мизийски епископ
18:00 ч. Битка между готи и римляни
19:00 ч. Погребение на готски вожд 20:00 ч. Концерт на Ксана