Туристите се завръщат на Царевец и в музеите на Велико Търново

Въпреки пандемията от COVID-19, интересът към историческите обекти във Велико Търново и околностите се запазва и музейните обекти привличат все повече посетители от страната и чужбина. Завръщането на туристите на Царевец и в останалите музеи става все по-трайно, сочат данните на Регионалния исторически музей в старопрестолния град.

18801 са посетителите на архитектурно-музейните резервати и експозициите на открито и на закрито само през юли. Влиянието на пандемията, обхванала целия свят и засегнала всички туристически градове и държави в глобален мащаб, се усеща и във Велико Търново – през юли 2019-а година туристите са били близо 4 пъти повече спрямо сега. Посещенията са основно индивидуални – липсват организираните и преминаващите чуждестранни групи, което е обяснимо предвид граничните ограничения в много държави и изискванията на здравните власти.

Налице е обаче и положителна тенденция – само през миналия месец на настоящата година посетители на обектите в Старата столица са били колкото през цялото предходно тримесечие. За да удължи престоя на гостите на Велико Търново, от началото на юли до края на септември Общината и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ предлагат всяка събота вечер безплатно излъчване на аудио-визуалната програма „Царевград Търнов – звук и светлина“. Хотелите също рекламират тези излъчвания. Крепостите Царевец и Трапезица, както и римският град Никополис ад Иструм, работят с удължено работно време през целия активен сезон.

Обшият брой на посетителите в експозициите и обектите на Регионалния исторически музей от началото на годината до края на юли е 66274 българи и чужденци. Заради пандемията и наложените ограничения чуждестранните туристи от януари до края на юли са 10713 , което е 16,2%  от всичките музейни посетители за периода.

За първото тримесечие на 2020 г. посетителите са били 28086. Само през януари регистрираните туристи са 9608. В първите две седмици на март посетителите са били 9466 души.

Музеите не приемаха посетители през втората половина на март, целия април и в началото на май. След отварянето им – до края на май, експозициите и обектите са били посетени от 6944 туристи. През юни туристите се увеличават почти двойно до 12443 души, като тенденцията за нарастване през летните месеци се запазва през юли.

Българските туристи преобладават, чужденците бавно се завръщат

От 18801 туристи, посетили Царевец и музейните обекти през юли, 13262 са българи, а 2546 – чужденци. Най-голям е интересът през почивните дни.

Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ остава най-интересен за гостите на Велико Търново – през юли средновековната крепост е приела 11766 туристи, от които 1793 деца и ученици, 586 студенти и 1748 чужденци.

1537 са туристите през този месец в Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“, а разгледалите църквата „Св.40 мъченици“ са 1027.  Сред най-посещаваните обекти през юли е Археологически резерват „Никополис ад Иструм“ с 647 туристи, а Архитектурно-музеен резерват „Трапезица“ е разгледан от 523 души, почти колкото са и преминалите през най-посещавания обект в Арбанаси църквата „Рождество Христово“.