С нови атракции привличат още туристи на Царевец

Нови атракции се изграждат на крепостта Царевец. Те ще посрещнат първите туристи още за празника на Велико Търново – 22 март. Идеята е за надграждане на атрактивността, която предлага историческият хълм.
Малката порта на крепостта ще бъде отворена, а при Асеневата кула над нея ще бъде монтиран ешафод. Той наподобява повдигната естрада с дръвник за обезглавяване. На подобно място през Средновековието палачът е обезглавявал осъдените на смърт. Така туристите ще имат възможност да усетят мрачната атмосфера на средните векове, да си направят снимки и да се качат на най-високото място в кулата. Тя е реставрирана през 1976 г. и досега стоеше затворена.
Кулата ще е оборудвана с оръжия от Средновековието, които пресъздават живота на воините, защитавали столичния Търновград, и ще е отворена за посещения. Вътре ще има копия, щитове, мечове, шлемове и арбалет, като типично отбранително оръжие. На първа порта на крепостта е поставена имитация на катаракта – падаща порта, която стражниците пускат при щурм на крепостта.
За новите съоръжения е използван дървен материал, изваден от реката при последните наводнения, който е бил затлачил мостовете. Край малката кула и подходите към нея са поставени парапети с цел сигурност на посетителите. Обезопасена е и Балдуиновата кула.