С изложба „Памет и Вяра – вградени в камък” музеят приключва проект посветен на Колю Фичето

С изложба на рисунки Регионален исторически музей-Велико Търново приключва проект за ученици посветен на 215 години от рождението на майстор Колю Фичето (1800-1881). В образователната инициатива под надслов „Памет и Вяра – вградени в камък” се включиха ученици от ОУ „Бачо Киро”, СОУ „Емилиян Станев”, Американски колеж „Аркус” и кръжоците и школите от Общинския детски комплекс в града.
Проектът стартира през април и се проведе на няколко етапа до октомври тази година. През първия етап децата се запознаха с живота и делото на майстор Колю Фичето и посетиха емблематични сгради построени от него – църквата „Свети Никола”, Къщата с маймунката, Ханът на хаджи Николи, църквите „Свети свети Константин и Елена”, „Свети Спас” и музей „Възраждане и Учредително събрание”. Във втория етап учениците рисуваха посетените от тях възрожденски сгради дело на бележития майстор. От 160 рисунки жури от музейни специалисти в състав д-р Пламен Събев – главен асистент в отдел „Християнско изкуство“, д-р Светла Атанасова – главен уредник и д-р Атанаска Стамболийска – уредник в отдел „История на България XV-XIX век“,селектира най-добрите 32 творби на млади художници. Те са представени в изложбата „Памет и Вяра – вградени в камък” която ще е експонирана в музей „Възраждане и Учредително събрание“ от 30 октомври до 30 ноември 2015 г. През целия месец на втория етаж на музея, където е изложбата ще могат да се видят и пет презентации под надслов „Архитектурата е движение, отразено във времето” направени в рамките на проекта от Клуб „Екскурзоводство“ при Общински детски комплекс – Велико Търново.
Официалното откриване на изложбата „Памет и Вяра – вградени в камък“ е от 13,00 ч. на 30 октомври 2015 ч. в присъствието на директорите на СОУ „Ем. Станев“ – Кина Котларска, ОУ „Бачо Киро“ – Владимир Николов, Американския колеж „Аркус“ – Петър Иванов, учители по рисуване, ученици и децата от клубовете „Екскурзоводство“ и „Роден край“ при Общински детски комплекс.