Средновековен лагер „Корона и меч“ на крепостта Царевец

Исторически възстановки ще върнат Средновековието на крепостта Царевец във Велико Търново от 26 до 28 юни т.г. Тридневният средновековен лагер „Корона и меч“ , като истински мост във времето, ще пренесе посетителите в епохата н Второто българско царство, Византия и Европа от XII-XIV век.

Събитието се организира от СНЦ „Търновци“, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей и в него ще се включат групи за исторически възстановки и свободни реконструктори от цялата страна.

Повече от 60 участника ще покажат достоверни реконструкции на бита, облеклото, кухнята, занаятите, изкуствата, оръжието и войнските умения от средните векове в подножието на Двореца.

Загадъчната и изпълнената с превратности епоха ще бъде допълнена с бойни демонстрации край Асеновата порта.

В събота, 27 юни, историческата картина „Черната чума“ ще представи елементи от живота и бита от периода на управлението на българския цар Иван Александър 1331-1371 година. През 1347 година от изток, през границите на Византийската империя, започва разпространяването на епидемия от чума, наречена Черната смърт. Тя е причина за обезлюдяването на голяма част от българските земи и загубата на около 45 – 50% от населението на Европа и води до трайна промяна на икономическите и социалните структури.

Достъпът до средновековния лагер на Царевец ще свободен, като ще се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват.

При провеждане на събитието ще се спазва социална дистанция и всички противоепидемични мерки.