След 15 века отново римска сватба в Никополис ад Иструм

ИВАЙЛО И ВИОЛЕТА СТАНАХА СЕМЕЙСТВО НАКОВИ, ОБЛЕЧЕНИ В ТОГИ КАТО РИМЛЯНИ.
Двамата се венчаха в Никополис ад Иструм и съживиха духа на древния римски град. Тяхната сватба по римски образец беше първата и за да е истински пищна церемонията им, в нея се включиха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, кметицата на Никюп Йорданка Атанасова, директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов, археоложката Павлина Владкова, която от години проучва обекта, актьори от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”, както и самодейци от клуб „Краезнание” в Дебелец. Част от тоалетите на младоженците и сватбарите са изработени от експертите в Регионалния исторически музей в старата столица, някои от клуб „Краезнание”. Момчета от с. Никюп също дойдоха, пременени като римски сватбари и със сандали, стъкмени от картон и канап, за да са в тон с дрескода на събитието.
ТЪРНОВСКИЯТ КМЕТ ДАНИЕЛ ПАНОВ ИЗВЪРШИ ГРАЖДАНСКАТА ЦЕРЕМОНИЯ, за да бъде спазена българската традиция и за да бъде бракът на двамата младоженци напълно законен. Веднага след това започна и церемонията, такава, каквато са я правили римляните. Римската богиня на семейството Веста води сватбения ритуал, който започна с танц на весталките. Девиците, които са били подчинени на римската богиня, символично пречистиха къщата, където се осъществява бракосъчетанието. След което младоженците бяха въведени в нея от своите родители. Понтифакс отправи молитви към Юпитер, Венера и Диана, за да бъде щастието на новото семейство пълно. „Понтифакс е административният служител в Рим, който е отговарял точно за тези церемонии. А жрица е поставяла пръстените на младоженците и ги е благословяла”, обяснява смисъла на ритуала шефът на Регионалния исторически музей Иван Църов. Родителите на булката дариха цяло гърне злато, за да се знае, че тяхното момиче има достатъчно, за да встъпи в този брак. „Всъщност римският брак е бил договор. В този документ всичко е било описано, знаело се е кой какво притежава и кой какво ще получи при евентуално недобро развитие на нещата”, допълва картинката археоложката Павлина Владкова, която е била главният консултант при изработването на сценария. И пак според римските закони, стана ясно, че всички мъже на възраст между 28 и 60 г. и жените между 25 и 38 г. са били длъжни да живеят в брак и като семейство. В случай обаче на държавна измяна, престъпление, неморално поведение, наказанията са били строги. Ако е виновна жената, тя задължително отива в манастир. Ако пък е виновен съпругът, той е бил лишаван от зестрата. След церемонията двамата имаха възможност да почерпят своите гости с кетъринг, осигурен лично от търновския кмет Даниел Панов. На масите в Никополис ад Иструм вчера имаше само ястия, приготвени по древни римски рецепти. От тях опита и зам.-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, който дойде на сватбата в ролята на сенатор и облечен точно като такъв. „Искахме да направим нещо различно. И за нас, и за останалите този ден да остане завинаги. Затова се съгласихме на такава сватба, когато кметицата на Никюп Йорданка Атанасова ни я предложи”, каза младоженецът. Николай обясни още, че с Виолета се запознали по интернет. „Не съм мечтала да бъда облечена в бяла рокля, а и този ритуал ми хареса”, призна след края на церемонията и булката.
НА СПЕЦИАЛНА СРЕЩА ПРИ КМЕТА ДАНИЕЛ ПАНОВ МИНАЛИЯ ДЕН Е БИЛА ОБСЪЖДАНА ЦЕРЕМОНИЯТА. Срещата е била по негово желание и с намерението тази сватба да бъде само първата, но не и последната на обекта. „Това е начинът да социализираме Никополис ад Иструм и да го направим популярен. Изрично обаче съм поискал сватбените ритуали да бъдат достъпни за младоженците, а не да се гони печалба. Защото, само ако те знаят в какво участват, наистина ще избират тези церемонии.”, обясни кметът Даниел Панов.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА