Рядък медальон на император Каракала сред ценните находки от Нова Върбовка

находки

Регионален исторически музей-Велико Търново представи пред медиите ценните находки от разкритите през миналия декември римски гробове край стражишкото село Нова Върбовка.

Накити и монети от първата половина III век

Богатите гробни дарове - накити, монети и съдове се датират към първата половина III век. Те са от два зидани гроба, по всяка вероятност семейни. В по-ранния е положено дете на възраст 1-2 години, а в по-късия едновременно два възрастни индивида - жена на възраст около 45-49 години и мъж на около 50-60 години.
Предполага се, че починалите са богати земевладелци, чието имение е в административната територия, управлявана от античния град Никополис ад Иструм.
На римските гробове случайно през есента попаднал тракторист, който по време на оран на нива край с. Нова Върбовка закачил варовикова плоча. След подаден сигнал до кмета на селото Тодор Илиев била уведомена полицията, защото първоначално се смятало, че става дума за криминален случай. След като е установено, че погребенията са от римската епоха е задействана процедура за спешни археологически разкопки. Теренните действия са извършени през декември м. г. от археолозите Калин Чакъров и Недко Еленски и музейният експерт Михаела Томанова.
Полът и възрастта на погребаните са определени от  л. ас Надежда Атанасова от Националния институт за експериментална морфология, патология и антропология към БАН.  ДНК анализи на скелетите все още не са правени, но антропологичните предполагат, че става дума за семеен некропол, като първо е починало детето, а после и неговите родители.
При детето са открити представителни дарове  – чифт малки златни обички, детски накит от стъклени мъниста, керамична амфора за вино и два стъклени лакримария – изящни съдове, в които първоначално оплаквачките събирали сълзите си, а в последствие били използвани за благовонни масла.

Амфора

В некропола е открита цяла амфора, в която вероятно е имало вино – част от погребалния ритуал.

Рядка и много ценна находка е  бронзов медальон на император Каракала, отсечен в град Пергам в Мала Азия (днешна Турция).

На едната му страна е изобразена сцена от посещението на императора през 214 година в Пергам, където той търси изцеление от бога на медицината Асклепий.  Медальонът има висока финансова стойност, но поради големината си не е участвал в ежедневната търговия. Надписите са на старогръцки.
В гроба на мъжа и жената  са открити изящни златни дамски обици, позлатена висулка с мънисто и посребрена фибула от няколко вида метал.

Медальон Медальон

Самите гробни съоръжения издават висок статус на погребаните, те са зидани с тухли, камъни и хоросан, с хоросанова мазилка отвътре, каквато само богатите са си позволявали, разказа Калоян Чакъров.
Може да се предположи, че семейството са били високопоставени жители на Никополис ад Иструм. Вероятно те са имали вила рустика в района.  Многогодишните проучвания на Никополис ад Иструм показват, че богатите земевладелци са живеели в именията си през лятото, а зимата са се връщали в града.