Риначовден

Каним ви на РИНАЧОВДЕН в с. Ново село, Великотърновска община – в събота, 15 януари – от 13.30. ч. Ще чакаме пред читалището, за да ви заведем в къщата, където групата за автентичен фолклор ще прави възстановката, защото това ще бъде не сценична изява, а една интересна инициатива за възстановка в реална среда!

„Св. Силвестър – папа Римски” или както тук по народному се нарича СИЛИВИСТРИ или РИНАЧОВДЕН по сегашният календар се празнува на 2 януари, но хората си го свързват със стария стил – по който се празнува на 15 януари, защото този празник е винаги един ден след Сурваки.

Това е един много стар и отдавна забравен празник в основата си предхристиянски, но фиксиран в християнския календар.

Празнува се за здравето на добитъка, особено на биволите и воловете. Приготвят се и се раздават малки питки. Някъде по рогата на домашните животни се закачат специални кравайчета. Ергените на групи отиват в дома на мома, която някой от тях харесва и почистват обора, а домакините ги канят на почерпка – за здраве и плодовитост на домашните животни и да се задоми женското им чедо.

Според едно предание злият магьосник Замврий, който много мразел християните, убил един вол, шепнейки името на своя езически бог, а Св. Силвестър съживил животното, изричайки името на Единосъщния Бог. Загдето със силата на вярата си извършил чудото, светецът бил признат за покровител на воловете и всичката друга стока.