РИМ-Велико Търново представи изложба за Независимостта в българското консулство в Битоля

Изложбата „Българската независимост“ на Регионален исторически музей-Велико Търново гостува в Генералното консулство на Република България в Битоля.

Постерната експозиция от 225 документи и снимки, съхранявани в Централния държавен архив, Софийския държавен архив, Държавния военно-исторически архив и различните държавни архиви в страната представя най-важните моменти от обявяването и признаването на Българската независимост.

"На 22 септември  България чества едно от най-значимите събития от новата си история. Цели 30 години след Освобождението независима България е идеал, обединяваща кауза за българският народ. След петвековно османско владичество, българската държава, която е една от най-старите в Европа се появява отново като самостоятелен субект на политическата карта в Европа. На 22 септември с гордост ще отбележим 115 г. от обявяване на независимостта на страната ни, едно значимо историческо дело, което задължава всички поколения”, посочи в словото си Генералният консул на България в Битоля Николай Димитров. 

На събитието присъстваха Генералният консул на Гърция Александос Видулис, почетният консул на Румъния Александро Мамакис,  ректорът проф. д-р Игор Неделковски и представители на академичната общност  от битолския университет „Св. Климент Охридски”, Крушевско-демирхисарският митрополит Йоан, бившият мюфтия на Битоля Плуми Велиу, дипломати от мисиите на страната ни в Скопие и Битоля,  представители на сдруженията на българската общност в Северна Македония, много гости.

Снимки: БТА