РИМ-Велико Търново готви каталог с най-големите си ценности

Регионален исторически музей-Велико Търново подготвя каталог с най-големите ценности от своите колекции. Луксозното издание е по повод 150 години от създаването на културната институция, която ще бъде официално отбелязана в началото на 2021 г.

Каталогът ще е двуезичен на български и английски език и в него ще бъдат представени над 350 артефакта и предмета от праисторията до недалечното минало, съхранявани в музея. В изданието ще бъдат включени археологически находки, монети, икони, църковна утвар, етнографски предмети, оръжия от различни епохи, предмети, свързани с исторически дати и личности, документи, снимки и др.

Някой от културните ценности са добре познати на широката общественост и могат да се видят в експозициите на музея във Велико Търново и Арбанаси. Други се съхраняват във фондове и ще бъдат публикувани в каталога за първи път с подробни описания.

Едни от най-ценните музейни притежания ще бъдат представени в рубриката „Музейни съкровища“ на сайта на културния институт https://museumvt.com/ и на страниците на Регионален исторически музей – Велико Търново в социалните мрежи.