Римски ден в Никополис ад Иструм на 13 април

На 13 април 2014 г. Археологически резерват Никополис ад Иструм ще стане мащабна сцена за антични възстановки от времената на Римската империя. Сред останките на древния град до село Никюп ще „оживеят“ древни ритуали, занаяти, весталки, легионери, патриции и знатни римлянки. Римският ден е в рамките на Международното изложение „Културен туризъм“ и ще представи пред участниците в борсата, туроператорите, турагенти и всички посетители завършената през миналото лято социализация на резервата, както и потенциала на мястото за нови туристически атракции. Събитието се организира от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ със съдействието на Регионален исторически музей-Веелко Търново.
С живи картини в играта на времето ще се включи групата за антични възстановки „Първа тракийска кохорта“ и „Първи италийски легион“ към Съвет по туризъм – Свищов. Демонстрациите на легионерите ще бъдат придружени с възстановки на занаяти – ковачество, монетосечене и др. Дошлите в Никополис ад Иструм ще могат да стрелят с лък и да опитат древноримска кухня, като на място по автентична рецепта ще бъде приготвяна рибена супа. Сред останките на агората ще бъде представена римска сватба. Древтият ритуал отпреди 1500 години, започващ с пречистващия дома танц на весталките, ще пресъздаде театралното студио към читалище „Съгласие“ в гр. Дебелец. Всеки любопитен към миналото на античния град ще може да се включи в обиколките с беседи през деня организирани от РИМ-Велико Търново.
Римският ден ще започне в 10,30 часа с вход -свободен. За първи път в Никополис ад Иструм ще има възможност и за пикник – една възможност за приятно съчетание на разходка сред природата с докосване до древното минало.