Реконструктори от девет държави връщат Средновековието на крепостта Царевец

Групи и свободни реконструктори от девет държави ще върнат Средновековието на историческата крепост Царевец във Велико Търново от 7 до 9 юни по време на Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“. Деветото издание на феста ще е под надслов „Приказки и легенди“ и ще пресъздаде най-драматичните и романтични моменти от епохата на Второто българско царство.

В историческите възстановки ще се включат близо 200 участници. Сред тях са традиционните гости от румънските групи „Кафява мечка“ – Букурещ, трансилванския „Чернен дракон“-Брашов и музикантите от „Truverii“, гръцката група за византийска история “Protospartarii” от Атина и смелите и неуморни бойци „Бели орлови“ от Белград, Сърбия. За първи път в събитието ще се включат свободни реконструктори от Украйна, Казахстан, Русия, Великобритания и Германия. Някои от тях живеят у нас и изкушени от „живата“ история ще пресъздадат ежедневието и бита на своите народи от Средните векове.

НСНЦ „Търновци“, НД "Традиция" Шумен и Панагюрище, Сдружение за исторически възстановки "Чигот" – Варна, Средновековно общество СИВ „Филипопол“, Работилница „Технитар“, Група за историческа фехтовка ХЕМА - София, музикантите от „Летящи номади“, „Ксана“ и свободни реконструктори ще са българските представители.

През дните на фестивала на Царевец ще има средновековни занаяти и мода, кулинарни демонстрации, стрелба с лък и бойни турнири. Типичният за епохата бит ще бъде показан във възстановки на лагери по източен и западен образец.. Куклен театър с царски приказки и стари предания, съхранени през вековете, за войнска слава, любов и предателства ще потопят посетителите в славното минало на столичния Търновград.

Наситената програма на 7 и 8 юни ще завършва с вечерни концерти, които за първи път ще са на площада пред историческата крепост. На същото място в събота вечерта ще може да се види и късометражния документален филм „Букелон - забравената крепост", разказващ за крепостта намираща се в пограничното село Маточина в южните склонове на Сакар планина.

Международен фестивал „Средновековен Търновград: Приказки и легенди“ се организира от СНЦ „Търновци“, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей и е част от Културния календар за 2024 г. на Старата столица.

Достъпът до събитията на крепостта Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. Многократното влизане в рамките на ден в крепостта ще се удостоверява на касата с допълнително поставен уникален печат върху казупения билет.

Официалното откриване на Международния фестивал на историческите възстановки е в 10,00 ч. на 7 юни, петък, на площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец.

Програма
7 – 9 юни 2024 г. 
Крепост Царевец, Велико Търново

7 юни (петък)

10:00 Официално откриване на фестивала – Площад „Цар Асен I”
10:30 Дефиле на участниците в старо Търново
13:00-18:00 Реконструкторски демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък
15:00 „Средновековни легенди“: предания, запазени през вековете 17:00 „Красив бой“: бойни игри и демонстрации
19:00-22:00 Концерт на групите „Летящи номади“, „Ксана“ и „Truverii“ (Румъния ) – Площад „Цар Асен I“

8 юни (събота)

10:00-18:00 Реконструкторски демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък
10:00 „Средновековна мода“: ревю и демонстрация
11:00 Куклен театър за малки и големи/ Надежда Николова
11:00-14:00 Кулинарно състезание: демонстрация на средновековна кухня
12:00 „Магия с железо“, ковашки практики/ Работилница „Технитар“
13:00 „Вълшебната напитка“ / представя Здравко Пеев
14:30 „Тайната на подправките“/ представя Алеко Наков
15:00 „Средновековни легенди“: предания, запазени през вековете
17:00 Бойни игри и демонстрация, средновековна фехтовка – ХЕМА
19:00-22:00 Концерт на групите „Летящи номади“, „Ксана“ и „Truverii“ (Румъния ) – Площад „Цар Асен I“
22:00 "Букелон - забравената крепост": късометражен документален филм – Площад „Цар Асен I“ 9 юни (неделя) 10:00-13:00 Реконструкторски демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък
10:30 „Оръжия и брони“: демонстрация на средновековното въоръжение
11:30 Бойни игри, демонстрация на бойни практики и техники,
13:00 Закриване на фестивала