Прожекция на филма "Казимир" за Деня на археолога

На 13 февруари 2024 г., вторник, от 18,00 ч. в CineLand Искра ще може да се види документалния филм-портрет "Казимир" за световноизвестния археолог проф. Казимир Попконстантинов. Входът е свободен.

Прожекцията е по инициатива на Регионален исторически музей-Велико Търново по повод професионалния празник на българския археолог – 14 февруари.

Филмът е сниман миналото лято във Велико Търново и във Велики Преслав по време на разкопки. Режисьор е проф. Станимир Трифонов, а лентата е част от документалната поредица за знакови преподаватели от великотърновския университет.

Проф. Казимир Попконстантинов е сред основателите на специалностите „Балканистика“ и „Археология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Има внушителна археологическа кариера, като основно се занимава с епиграфика. В 50-годишната си работа е проучвал скалния манастир край село Крепча, Преображенския манастир край Велико Търново, средновековния манастир Караач теке, основан от княз Борис Първи. Археологът датира първия известен надпис на кирилица от 921 година.

Световна популярност му носят проучванията на остров Св. Иван край Созопол, където през 2010 г.  откри част от мощите на св. Йоан Предтеча.