Продължава проучването на форумния комплекс в Никополис ад Иструм

За пета година продължава проучването на югозападния ъгъл на форумния комплекс в античния град Никополис ад Иструм.

На мястото е имало малък площад, който освен за социални функции се е използвал и като пазарен площад, за което сочи откритата при предишни разкопки фрагментирана мерителна маса за течни и насипни храни.

Според ръководителят на археологическите проучвания д-р Иван Църов още при изграждането на площада, при конструкцията на колонадите, стъпалата към тях и покривите е имало грешки, които са довели до катастрофа и рухване на 3-4 колони. Наложило се е да бъдат взети бързи мерки – изкопани са били различни ями, които са били запълнени, за да се укрепят конструкциите.

Продължава работата по изясняване абсолютните дати на перистилния площад. В източното крило на перистила в дълбочина са разкрити 10 постамента до западната стена на одеона (малкия градски театър). Постаментите са направени по-късно и вероятно върху тях са били поставени статуи. Те са долепени на фуга, като някои са изградени много старателно, а други са от кал и 2-3 реда камъни, замазани с хоросан.

Сред интересните находки този сезон са 20 монети, фибула и няколко лампи. Разкрита е и варница, която след използването и е била запълнена с по-ранна керамика и глинени съдове, взети от градското сметище. Керамиката е от средата на II век до средата III век , периода на най-голям икономически разцвет и строителство в античния град, но е поставена във варницата през IV век и дори в началото на V век, сочат находките.

Проучванията в Никополис ад Иструм този сезон се провеждат от 30 август до 8 октомври от екип на Регионален исторически музей-Велико Търново, воден от д-р Иван Църов, с участието на Михаела Томанова, Калин Чакъров и доц. Павлина Владкова. Разкопките са финансирани по проект с 33 000 лв. от Министерство на културата.