Представителна изложба под надслов: “Да видят всички по света, че българский народ живее…”, посветена на 185 –та годишнина от рождението на Петко Рачев Славейков.

о 30 декември 2012 г. жителите и гостите на Велико Търново ще имат възможността да посетят поредната експозиционна проява, с която Националният литературен музей гостува на Регионалния исторически музей в гр. Велико Търново. Свързани с ползотворно професионално сътрудничество, с нея двете институции отбелязват 185- та годишнина от рождението на големия български поет и обществен водач Петко Рачов Славейков.
Днес столичният музей на Славейковци предлага на вашето внимание една по – необичайна експозиция. Той отваря своите строго охранявани хранилища, за да покаже на съгражданите на големия възрожденец запазени ценни книги и редки първи издания от личната библиотека на Петко Рачов Славейков, вещи на семейството, както и част от уникалната етнографска колекция на големия българин .
Поет, преводач, публицист, автор на повече от 50 книги, борец за национална църква, участник в борбите за първата българска конституция, министър, издател, вестникар, Петко Рачов Славейков /1827-1895/ е една