Пешеходен екскурзоводски тур на 3-ти март

На националния празник 3-ти март Регионалния исторически музей организира за жителите и гостите на Велико Търново безплатен пешеходен тур с беседа, посветена на 146 години от Освобождението на България. Обиколката ще е по исторически места, свързани с национално-освободителното движение, руско-турската война и възстановяването на българската държавност.

Началото ще е в 10,00 ч. от площад „Съединение” № 1 пред музей „Възраждане и Учредително събрание“. Обиколката ще мине по маршрут музей „Затвор“, музей "Сарафкина къша", улица „Гурко“, паметник „Майка България“. Екскурзоводи ще Теодора Гюлева и Петко Петкански. Участниците в обиколката ще се допускат безплатно в двата музея.

Музейните обекти, които ще работят в празничния ден ще са крепостта Царевец, Археологически музей, музеите „Затвор“ и „Сарафкина къша“, църква „Св. 40 мъченици“, Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“ и „Констанцалиева къща“ и църква „Рождество Христово“ в Арбанаси.

На 3 март 2024 г. няма да приемат посетители АМР „Трапезица“, музеите „Възраждане и Учредително събрание“ и „Нова история“ , Шишманова баня, търновските църкви „Св.св. Петър и Павел“, „Св. Димитър“ и „Св. Георги“, църквите „Св. Архангели Михаил и Габраил“ и „Св. Георги“ в Арбанаси, Археологически резерват „Никополис ад Иструм“, Исторически музей-Килифарево и къща-музей“Филип Тотю“-с. Вонеща вода.

На 4 и 5 март 2024 г. няма да работят музеите „Затвор“ и „Сарафкина къща“.