Няколко интересни изложби ще представи великотърновския музей през 2024 година

Няколко интересни изложби ще представи Регионален исторически музей-Велико Търново през 2024 година.

От 1 до 20 февруари археологическите проучвания на музея през миналата година ще бъдат представени в постерна изложба пред факултет „Изобразителни изкуства“ в центъра на града, съобщи директорът на РИМ д-р Иван Църов. Експозицията е по повод професионалния празник на българските археолози – 14 февруари.

По случай 25 години от създаване на Областна управа Велико Търново на 1 февруари в държавната институция ще бъде експонирана мобилната изложба „170 години от рождението на Стефан Стамболов“ с документи и вещи, свързани с видния търновец и български държавник.

На българското самолетостроене ще е посветена изложбата „Към небето“ през месец май в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Съвместно с „Манта модел клуб”, по повод 6 май – Ден на храбростта и българската армия, ще представим историята на родната авиация, чрез документи, снимки и макети на различни летателни апарати били на служба в нашата армия.
С повече от 20 интересни експоната ще се включим в подготвяната от русенския музей изложба „Разкази от окопите“, свързана с войнишкото окопно творчество, известно като окопно изкуство (Trench art).
Различните артефакти /сувенири и вещи за дома/ ще представят малко познат аспект от военния живот – този на обикновения човек, който въпреки бойните действия опитва да твори, да създава, да търси смисъл или просто да направи съществуването си по-лесно и смислено.
Част от изложбата „Сребърна Тракия“ в Скопие в момента са едни от най-ценните тракийски предмети от фонда на Регионален исторически музей - Велико Търново - сребърните киликс и фиала открити край село Къпиново през 80-те години на ХХ век.

От 1 до 20 февруари археологическите проучвания на Регионален исторически музей - Велико Търново през миналата година ще бъдат представени в постерна изложба пред факултет „Изобразителни изкуства“.
Експозицията е по повод професионалния празник на българските археолози - 14 февруари.

  • На 1 февруари в Областна управа Велико Търново ще бъде показана изложба „170 години от рождението на Стефан Стамболов“ с документи и вещи, свързани с видния търновец и български държавник. Експозицията е по повод 25 години от създаването на държавната институция.
  • На българското самолетостроене ще е посветена изложбата „Към небето“ през месец май в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Съвместно с „Манта модел клуб”, по повод 6 май – Ден на храбростта и българската армия, ще представим историята на родната авиация, чрез документи, снимки и макети на различни летателни апарати били на служба в нашата армия. 
  • С повече от 20 интересни експоната ще се включим в подготвяната от русенския музей изложба „Разкази от окопите“, свързана с войнишкото окопно творчество, известно като окопно изкуство (Trench art). Различните артефакти /сувенири и вещи за дома/ ще представят малко познат аспект от военния живот – този на обикновения човек, който въпреки бойните действия опитва да твори, да създава, да търси смисъл или просто да направи съществуването си по-лесно и смислено.
  • Част от изложбата „Сребърна Тракия“ в Скопие в момента са едни от най-ценните тракийски предмети от фонда на Регионален исторически музей - Велико Търново - сребърните киликс и фиала открити край село Къпиново през 80-те години на ХХ век.