Народното събрание с тържествено заседание в музей „Възраждане и Учредително събрание“ на 16 април

Народното събрание на Република България ще проведе тържествено заседание в музей „Възраждане и Учредително събрание“ на 16 април тази година по повод 140 години от приемането на Търновската конституция. .Това ще е кулминацията на поредица от събития за годишнината, която бе обявена от председателят на Парламента Цвета Караянчева и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов.

„В деня, в който е приета Търновската конституция, Княжество България тръгва по свой собствен път на развитие. Датата 16 април 1879 година бележи събитие, чието държавническо значение е също толкова голямо, колкото Съединението и Независимостта. Искаме тази година годишнината да бъде на гражданите. Те да научат повече и да разберат значението на Търновската конституция, която е сред най-прогресивните основни закони за времето си в цяла Европа, за парламентарния живот в България, за хората, които са съвременните строители на страната ни“, каза Цвета Караянчева.

Родолюбивата идея обединява в инициативен комитет видни великотърновци. В него влизат кметът и председател на Сдружението на общините в България Даниел Панов, Великотърновският митрополит Григорий, Нейко Генчев – общински съветник, собственик на издателство “Фабер” и председател на Институт за приложна музеология, проф. д.и.н. Милко Палангурски – историк и преподавател във ВТУ, Веселка Коева – адвокат и член на Висшия адвокатски съвет, Йордан Цветанов – адвокат, председател на УС на Фондация “Център за обучение на адвокати Кръстю Цончев”, д-р Иван Църов – директор на Регионален исторически музей – Велико Търново, проф. д-р Пламен Павлов – историк и преподавател във ВТУ, почетен гражданин на В. Търново, проф. д-р Хитко Вачев – археолог, Венцислав Спирдонов – председател на Великотърновски общински съвет, бриг. генерал Пламен Богданов – началник на Национален военен университет “Васил Левски”, проф. д-р Христо Бонджолов – ректор на Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”, Даниела Минева – председател на Адвокатски съвет към Великотърновска адвокатска колегия и д-р Иван Александров – директор на Регионална библиотека “Петко Р. Славейков”.

На 15 април старата столица ще е домакин на голяма научна конференция за Търновската конституция и действащия основен закон, в която ще участват водещи историци и юристи. Същия ден ще бъде открита и изложба „Дневниците на Народното събрание” в Читалище “Надежда”. След това в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъде представена изложбата, посветена на изработването и подписването на Търновската конституция. Също там ще бъде проведено и тържествено заседание на Конституционния съд на Република България, а вечерта на 15 април в Двореца на културата и спорта “Васил Левски” ще има концерт на ансамбъл “Българе”, който ще е със свободен вход.

Кулминацията на честванията продължава във Велико Търново на 16 април. Докато Народното събрание заседава в историческата зала на музей “Възраждане и Учредително събрание”, едновременно във всички български училища ще бъде проведен Урок по Конституция. Целта е децата и младежите да се запознаят със значението и важността на най-важния правен документ в България.