Наградиха победителите във фотоконкурса за архитектурното наследство на майстор Колю Фичето

Авторите на най-добри снимки в Любителски фотоконкурс „Архитектурното наследство на майстор Колю Фичето в Община Велико Търново“ бяха наградени при откриване на едноименна изложба в центъра на старата столица на 6 октомври 2020 г.

Първа награда в категория възрастни получи Валери Ставрев за снимката на църквата в манастир „Пророк Илия“ в с. Плаково. Той получи и „Специална награда на Кмета на Велико Търново” за фотография на църквата „Св. св. Константин и Елена”, която му бе връчена от зам.-кмета на Велико Търново Снежана Данева-Иванова.

В категорията за учащи първа награда получи Боян Иванов – ученик от ПГСАГ „Ангел Попов”, за черно-бяла снимка на църквата „Св. св. Константин и Елена”.

Поощрителна награда за най-млад участник бе връчена на Мария Михова, четвъртокласничка от СУ „Вела Благоева”.

Всички участници в конкурса получиха от директора на Регионален исторически музей-Велико Търново д-р Иван Църов грамоти и книгата на Мина Кръстева „Градежът, посветена на Уста Колю Фичето.“

Конкурсът организиран о Регионален исторически музей-Велико Търново и Община Велико Търново, е по повод 220-годишнината от рождението на майстор Колю Фичето и е една от инициативите, с които Велико Търново участва в Европейските дни на наследството 2020.