Мултимедийният център „Царевград Търнов“ очаква 100-хилядния посетител

На 12 ноември 2013 г. Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“ във Велико Търново ще посрещне 100-хилядния си посетител. Рекордният брой туристи са разгледали атракцията, пресъздаваща чрез 28 скулптурни фигури и съвременна аудио-визуална техника величието и историята на Втората българска държава и столицата Търновград, за по-малко от 9 месеца.
98 522 са посетителите на експозицията до края на октомври, сочи статистиката на Регионалния исторически музей. От тях 4 896 са децата в предучилищна възраст, 26 044 учениците и 5 035 студените. Възрастните, разгледали Мултимедийния център са 62547, като от тях 59 832 са българи, а 2 715 чужденци.
Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“ е част от проект “Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в Община Велико Търново” по ОП “Регионално развитие” и бе официално открит на 16 февруари т.г. от бившия министър по еврофондовете Томислав Дончев и кмета на Велико Търново Даниел Панов.
До 10 март той бе отворен за безплатни посещения и бе разгледан от 42 387 жители и гости на старата столица. Само през февруари посетителите са били 18 803, а през месец март – 30 013 души. Посетител № 27 697 на 5 март бе кралицата на световната етномузика Ищар, която остана силно впечатлена от експозицията и се снима за спомен със скулптурните фигури на българските царе Калоян и Иван Асен II. Единствената по рода си атракция на Балканите бе оценена по достойнство и от над 60 дипломати, акредитирани у нас, които бяха на визита във Велико Търново през април заедно със служебния премиер Марин Райков.
От скоро пространството над входа на посетителския център е оформен като царска корона. Атракционът има и първия си дарител. Това е Георги Георгиев и семейството му, които са дарили масичка-табуретка в средновековен стил и специално оформена книга, в която посетителите записват своите впечатления.
Заради огромния интерес към атракцията в момента се подготвя идеен проект за разширяване на посетителския център на още два етажа. с фигурални композиции, представящи Иван Асен II и битката при Клокотница, царска сватба, емблематичната сцена на прощаването на Патриарх Евтимий с търновци, моменти от турското владичество и обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 година.