Музеят подготвя мащабна изложба за своя 150-годишен юбилей

Мащабна, представителна изложба за своя 150-годишен юбилей подготвя Регионален исторически музей. Експозицията „Съхранените съкровища. 150 години музей във Велико Търново“ бе представена пред медиите от директора на музея д-р Иван Църов, главния куратор доц. д-р Диана Тотева и художника на изложбата проф. Красимир Русев от Великотърновския университет.

Предстоящият вернисаж в в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ включва 245 от най-значимите артефакти от всички хронологични периоди на човешката история, съхранявани в хранилищата и експозициите на музея.

На едно място ще могат да се видят Хотнишкото съкровище – най-старото обработено злато в света , тракийските съкровища от с. Къпиново и с. Големаните, пръстенът на цар Калоян, икони и църковна утвар, орарът на дякон Игнатий – Апостолът на свободата Васил Левский и ползваните от него печати на БРЦК, звънецът на Учредителното народно събрание, интериорът на кабинета на търновските кметове от началото на ХХ в., оръжията на дедите ни, сражавали се във войните за национално обединение, почетни знаци на Старата столица и още много артефакти, някой от които ще бъдат за първи път представени пред публика.

„Подготовката на изложбата и каталога към нея отне три години и бе забавена от глобалната криза с COVID-19. Въпреки трудностите, нашият екип от повече от 20 души успя да реализира този мащабен проект, който представя не само пред широката публика, но и пред специалисти едни от най-големите наши ценности“, подчерта д-р Иван Църов.

През 2021 г. музеят във Велико Търново – историческата и духовна столица на България навърши 150 години. Началото му е поставено на 2 януари 1871 г., когато родолюбиви старостоличани решават да събират древности и да създадат музей към местното читалище „Надежда“. През изминалите години институцията издирва, опазва и съхранява над 260 000 културни единици и се утвърждава, като най-големият музей в страната с над 30 обекта и постоянни експозиции. Популяризирането на културно-историческото наследство на Старата столица и работата с публики води ежегодно 500 000 български и чуждестранни посетители. Важна част от дейността е научно-изследователската работа на екипа, добила признание у нас и в чужбина.

Официалното откриване на изложбата „Съхранените съкровища. 150 години музей във Велико Търново“ е в 17,30 ч. на 16 юни 2022 г.