Музеят вече има бюст на първия почетен гражданин на Велико Търново

Регионалният исторически музей вече притежава бюст на първия почетен гражданин на Велико Търново германския фелдмаршал Аугуст фон Макензен.
В навечерието на празника на старата столица директорът на музея Иван Църов е открил малък бюст на военачалника в антикварен магазин. Тъй като музеят не притежава изображение на първия почетен гражданин на града е свиканият експертен съвет и музейните специалисти преценяват, че исканата цена е приемлива за възможностите на бюджета и бюстът е откупен. Той е с височина 10,4 см и с изключително изразени портретни черти. Изработен от порцелан в някоя от големите германски фабрики около 1915 г.
Фелдмаршал Август фон Макензен е първият, с когото започва летописта на почетните граждани на Велико Търново. Званието м у е присъдено през 1916 г. за неговите заслуги като командващ съюзническите войски в Първата световна война.
Антон Лудвиг Аугуст фон Макензен е роден на 6 декември 1849 г. в Хаус Лайпниц, Саксония. Военната му кариера започва във Френско – пруската от 1870-1871 г. Участва в Първата и Втората световни войни. Умира на 95 годишна възраст на 8 ноември 1945 г. в Бургхорн, Германия.
Връзката му с българската история, а от там и почетното му гражданство, са свързани с командването му на обединените германски, австро-унгарски и български части в т.н. Сръбска кампания от 1915 г. През 1916 г. в Румънската кампания командва многонационални части , съставени от българи, турци и германци.
До края на живота си остава убеден монархист, което води до недоверие, прераснало в конфликт с Хитлер.