Мраморен проскинитарий с иконата на Св. Сава бе осветен в храма „Свети 40 мъченици”

Мраморен проскинитарий с иконата на Свети Сава Сръбски бе осветен в църквата-музей „Свети 40 мъченици” във Велико Търново. Иконостасът е дарение от инициативен комитет от сръбския град Кралево, начело с Горан Ристович – Покимица. Изработен е от каменоделеца Петър Петров, по проект на художника Панайот Панайотов – Понката.

Иконата на светеца, който се ползва с особена почит в Сърбия, бе дарена от Горан Ристович на музея преди две години по време на изложбата му „Ювелирни връзки“. Изображението е с филигранна декорация от сребро.

За освещаването на проскинитария във Велико Търново пристигна делегация от сръбския град Кралево, водена от Горан Ристович. Сред гостите бяха също общинският съветник от Кралево Милун Йованович, Зоран Николич – член на инициативния комитет, както и Пламен Матеев – медидатор за развитие на българо-сръбските отношения.

Делегацията бе посрещната от заместник-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев и директора на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов. Те благодариха за благородната инициатива, бележеща добрите отношения между Велико Търново и Кралево. „Днешното събитие насърчава българо-сръбския културен, духовен и туристически обмен”, коментира проф. Георги Камарашев.