Младежки жур „Пролетно настроение –поезия, музика,мода“ в Сарафкината къща

Младежки жур под надслов „Пролетно настроение – поезия, музика, мода” ще се проведе в Музей „Сарафкина къща“ във Велико Търново от 16,30 ч. на 19 март 2014 г. Събитието, с организатор етнографа Надка Василева от музея, е съвместна проява на РИМ – Велико Търново, РНБ „П.Р.Славейков“ и читалище „Надежда 1869“. В него ще се включат ученици от Старопрестолната гимназия по икономика, Професионалната гимназията по моден дизайн, СОУ „Емилиян Станев“ и основните училища „Бачо Киро“ и „Димитър Благоев“.
Инициативата е по повод 22 март – Празник на Велико Търново и е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019.
Младежкият жур ще започне с исторически обзор на пролетните събития провеждали се в старата столица в края на XIX и началото на XX в. , на които младите търновци четели стихове, слушали музика и споделяли родни и привнесени от Европа модни тенденции.
В Сарафкината къща, Регионалната библиотека ще представи изложба на книги, а Клубът по битова култура при читалище „Надежда 1869” ще подреди изложба на плетива. Стихове на Пенчо Славейков, Мара Белчева и Елисавета Багряна ще рецитират ученици от Старопрестолна гимназия по икономика, а строфи на неповторимия Яворов ще декламират възпитаници на училищата „Димитър Благоев“ и „Бачо Киро“ По време на жура учениците от Професионалната гимназия по моден дизайн ще покажат в изложба своя дизайн на съвременно младежко облекло и ще дефилират с модели от последната колекция на известна великотърновска модна къща. Ревюто ще е под звуците на инструментално музикално изпълнение на ученици от СОУ „Емилиян Станев”.

Входът за събитието е свободен.