Международен фестивал „Средновековен Търновград: Трубадури“ на Царевец от 25 до 27 юни

Романтиката, музиката и мистиката на Средните векове ще се завърнат на крепостта Царевец във Велико Търново от 25 до 27 юни 2021 г.  с Международен фестивал „Средновековен Търновград: Трубадури“. 

Като истинска машина на времето фестивалът ще пренесе посетителите в славната и загадъчна епоха на Средновековието и ще ги срещне с поетичния и музикален талант на странстващите музиканти – трубадурите и техните атрактивни представления.

 Край Двореца на Царевец ще звучат изпълнения на живо на българските музикалните групи „Ериней“, „Kсана“, „Летящите номади“, „Гром  падина“ и гостите от Украйна „Spiritual Seasons“. Очарованието на далечната романтична епоха ще  бъде допълнено с мистичните огнени спектакли на „Палячи“ и средновековни танци.

Трите дни на фестивала ще са наситени с историческите реконструкции на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век. На място ще има демонстрации на горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, различни методи на везба и тъкане.

 Животът на средновековния град ще бъде допълнен с кулинарни демонстрации и куклен театър за малки и големи.

 Посетителите ще могат да се включат в стрелби с лък и арбалет и да наблюдават различни бойни демонстрации и турнири.

 Във фестивала ще участват повече от 140 реанактори – свободни реконструктори и групи за исторически възстановки и от Украйна, Румъния, Сърбия и България.

Събитието се организира от СНЦ „Търновци“, Община Велико Търново и Регионален исторически музей-Велико Търново и е част от Културния календар на Старата столица за 2021 година.

 Официалното откриване на Международен фестивал „Средновековен Търновград: Трубадури“ ще е от 17,00 ч. на 25 юли (петък) на площад  „Цар Асен I“ пред крепостта „Царевец“.

Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. Закупените билети на 26 и 27 юни ще осигуяват целодневен достъп до крепостта.

С вход – свободен ще са двата вечерни концерта в Двореца на историческата крепост на 25 юли (петък) от 19,30 ч. и на 26 юли (събота) от 20,00 ч.