Международен фестивал „Средновековен Търновград“ на крепостта Царевец

От 29 юни до 1 юли 2018 г. на крепостта Царевец във Велико Търново за четвърта поредна година ще се проведе Международният фестивал „Средновековен Търновград”.
Историческите реконструкции на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век като истински мост във времето ще пренесат посетителите в една друга, загадъчна и пълна с приятни изживявания епоха. Фестивалът е посветен на 800 години от интронизацията на цар Иван Асен II и в него ще се включат над 150 реенактори от България, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна и Унгария.
Форумът се организира от община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество”Традиция” – Регионален клон Велико Търново и е част събитията, с които Старата столица участва в националната програма за Европейската година на културното наследство 2018.
В дните на фестивала ще бъде показан животът на средновековния град от времето на Второ българско царство и средновековна Европа и различни занаяти – горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, различни методи на тъкане . Посетителите ще могат да опитат българската и европейска кухня от XII-XIV век и да се включат в стрелби с лък и арбалет, както и неизменните игри и танци. Ще се проведат различни демонстрационни турнири и сражения .Всеки желаещ ще може да се включи в различните занаятчийски работилници или да изпробва, под ръководството на инструктори, бойни техники за боравене с оръжие от епохата.
Официалното откриване на Международен фестивал „Средновековен Търновград”.е в 19,00 часа на 29 юни, (петък), в Двореца на крепостта Царевец, където всички български и чуждестранни участници ще се представят с различни демонстрации, бойни техника и музикални изпълнения.
Петъчната вечер, посветена на 800 години от интронизацията на цар Иван Асен II, ще продължи от 20,00 часа в Двореца с театрална постановка „Сватбите на Йоан Асен II“ на МДТ „Константин Кисимов“.
Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. За всички посетители на вечерните събития на 29 и 20 юни от 18,00 до 21,30 часа крепостта Царевец ще е с вход свободен.

Програма

29 юни (петък)
19.00 ч. – Официално откриване на фестивала в двора на Двореца. Представяне на групите, демонстрации на средновековна техника за боравене с оръжие и средновековна музика с група “Ериней“ и „Спиритуал сезонс“
20,00 ч. – „Сватбите на Йоан Асен II“, театрална постановка на МДТ „Константин Кисимов“ посветена на 800 години от интронизацията на цар Иван Асен II.

30 юни (събота)
9.00 – 12.30 ч. – Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции
10.00 – 12.30 ч. – Първи кръг на боен турнир, изпълнения на група “Ериней“ и уроци по средновековни танци със „Спиритуал сезонс“
14.00 – 16.30 ч. – Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции
15.00 – 16.30 ч. – Състезание по стрелба с лък и средновековни игри (хвърляне на обръч, търкаляне на яйце, подкосяване , теглене на въжеq теглене на тояга)
18.30 – 21,00 ч. – Демонстративни боеве и концерт на групите “Ериней“ и „Спиритуал сезонс“.

1 юли (неделя)
9.00 – 12.30 ч. – Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции
10.00 – 12.30 ч. – Втори кръг на боен турнир и изпълнения на група “Ериней“
14.00 – 16.00 ч. – Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции
16.00 – 16.30ч. – Обявяване на победителите в турнирите и закриване на фестивала.