Летен фестивал на камерната музика

Летен фестивал на камерната музика организира РИМ – Велико Търново. В него участие взеха седем музиканти от Антверпенската кралска филхармония – Пит Ван Бокстал, Кристен Кепънс, Димитри Местдаг, Клер Лечиен, Павел Кример, Мерлон Дек и Юлита Фасева.

На 10 август виртуози на духови инструменти представиха произведения за три обоя в лапидариума на Археологическия музей.

В друг красив и привлекателен за туристи музеен обект – четиристотин годишния храм „Св. Архангели Михаил и Гавраил” в с. Арбанаси, на 12 и 14 август се състояха останалите концерти на изтъкнатите музиканти. В кралската филхармония на Белгия работи родената в старопрестолния град Юлита Фасева. Тя изпълни произведението за контрабас „Мотиви” на именития композитор и диригент Емил Табаков. Произведения на класиците: Бетовен и Моцарт, както и на Николас Блейк, Исанг Юн, Калеви Ахо и др. бяха представени от останалите изпълнители от кралската филхармония.

Атмосферата от красива музика, изпълнена сред старинните паметници направи вечерните концерти още по-специални. След края им малкото, но специално поканени гости, с чаша вино в ръка споделиха очарованието си от реализирания от РИМ – В. Търново музикален празник и желанието той да се превърне в традиционно събитие от календара на културната институция.