Крепостта Трапезица посреща туристи от 23 септември 2016 г.

Архитектурно-музеен резерват „Трапезица“ във Велико Търново отваря за посетители от 23 септември 2016 г. Туристите могат да се качат на историческият хълм по екопътека или чрез релсово съоръжение – фуникуляр от 9,00 до 18,00 часа. На крепостта те могат да разгледат разкритите при археологически проучвания средновековни църкви и интерактивната експозиция в Центъра за представяне на културното наследство, която представя величието на столица Търновград и Второто българско царство.
Фуникулярът ще се движи по график всеки ден, без понеделник. Съоръжението няма да работи при температура над 35 и под 5 градуса, както и при силен вятър и дъжд. Капацитетът на движещата се п релси кабина е 15 души и няколко деца. Качилите се пеш няма да имат възможност да слязат от хълма с фуникуляра.
Таксата вход за крепостта е 6 лева, а за ползване на фуникуляра – 10 лева. Комбинираният билет за Трапезица (такса вход за музеен обект и ползване на фуникуляр) e 16 лева, като посещенията за децата до 7 години са безплатни. Комбинирани билети на преференциални цени има за учащи (удостоверено с документ) – 12 лева; за родители с до три деца (майка, баща с до три деца на възраст 7-18 години) – 26 лева; български граждани над 60 години (удостоверено с лична карта) – 13,00 лева и инвалиди със социален асистент (50% намаление от цената на фуникуляра,без такса вход) – 5,00 лева.