Инициативата „Музей в куфар“ гостува с работилница за мартеници в СОУ „Вела Блаоева“

Работилница за мартенички в рамките на образователната инициатива „Музей в куфар“ организира Регионалният исторически музей в СОУ „Вела Блаоева“ във Велико Търново. На 26 февруари т.г. етнографите от музея д-р Миглена Петкова и д- р Илия Вълев ще запознаят учениците на 4 „ г” клас, с класен ръководител Таня Енева, със символиката на един от най-жизнените обичаи в пролетните традиции на българите – киченето на мартеници.
В класическия си вид мартеницата (марта, мартичка, гадалушка, кичилка) представлява усукани бял и червен конец, най-често вълнени. Цветовете имат строго определен смисъл: червено – кръв, живот; бяло – чистота, щастие. Традицията повелява с мартеница да се украсяват сватбените китки и сватбеното знаме; с мартеница се кичи котлето, в което се дои първото мляко на Гергьовден; с мартеница се завързват събраните на Еньовден билки.
Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта, след което се връзват на клончета от цъфнало дърво или храст. Друг обичай е мартениците да се носят, докато се видят първите щъркели и чак тогава да се закичат на дърво. С мартеници се окичват и домашните животни и плодните дръвчета за здраве и берекет.
В духа на традициите музейните специалисти и учениците ще изработят мартенички, които ще подарят на децата от ОДЗ „Ален мак” – Велико Търново.