Изложба „Сабите на воеводите“

В Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България Регионален исторически музей-Велико Търново представя изложбата  „Сабите на воеводите“.
В експозицията в музей „Възраждане и Учредително събрание“ за първи път на едно място ще могат да се видят 44 единици хладно оръжие (саби, револверни саби, караколаци, ятагини и ками) на революционери, борили се за свободата на отечеството от 1835 до 1876 година. Сред тях са сабите на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа и Хаджи Димитър, на Георги Сава Раковски, Велчо Дамджията, на Панайот Хитов и Филип Тотю, на Матей Светопреображенски и на герои от Априлското въстание.

Експонатите са предоставени от 18 музея в страната и семейство от великотърновското село Ново село, наследници на съратника на Лески Матей Светопреображенски, известен като Матей Преображенски-Миткалото.

Изложбата е посветена на 180 години от рождението на Васил Левски и на 150 години от битката на четата на Филип Тотю при павликенското село Върбовка.

Три от оръжията са на Апостола на свободата Весил Левски. Това са сабята от великия революционер от участието му в Първата българска легия, нож и щик. На Стефан Караджа и Хаджи Димитър са принадлежали револверните саби, които са произведени в Лиеж, Белгия и са с два последователни серийни номера.

Сред най-интересните оръжия е сабята на воеводата от Северозападна България Иван Кулин,  Неговата сабя е правена по поръчка и върху едната страна на оръжиее н острието се чете надпис: „Българино, братко мой, ти от турчин ся не бой. Вземи сабя, върви на бой“. От другата страна на острието има надпис „Смърт или свобода“ и изображение на лъв.

В изложбата са показани и 28 саби от фонда на РИМ-Велико Търново. Част от тях са от района на павликенското село Мусина и са изковани за четата на Бачо Киро и поп Харитон непосредствено преди битките им през май 1876 г.

Експозицията включва и 14 литографии  на исторически сцени от  борбите за национално освобождение.

Специално за изложбата и експонатите в нея е издаден луксозен каталог от издателство „Фабер”,Велико Търново,

Куратори на изложбата, която ще продължи до 18 юли 2017 г.,  са д-р Светла Атанасова,  Симеон Цветков и Михаил Стойчев.

Експонатите са любезно предоставени от музеи в  Бяла Черква, Варна, Враца, Дряново, Елена, Габрово, Лом, Ловеч, Панагюрище, Плевен, Русе,  Севлиево, София, Сливен, Трявна, и Търговище.