Изложба „Памет за Опълчението”

С изложба „Памет за Опълчението” Регионалният исторически музей ще отбележи 145-та годишнина от Освобождението на Велико Търново и началото на Руско-турската Освободителна война (1877-1878 г.)

Мобилната експозиция с 18 визии, изработени на винил ще бъде открита на 4 юли в пространството пред факултета по Изобразителни изкуства в центъра на Старата столица.

Мобилната експозиция с 18 визии, изработени на винил ще бъде открита на 3 юли в пространството пред факултета по Изобразителни изкуства в центъра на Старата столица.

Изложбата показва български опълченци от великотърновския край, участвали в Руско-турската война, отличили се с особена храброст по време на сраженията и получили ордени и наградни отличия за заслуги по време на войната. Представени са техни фотографии, както и принадлежали им медали, орени, огнестрелни и хладни оръжия, лични вещи и документи, съхранявани във фондовете на музея.

В изложбата са използвани и литографии и гравюри, представящи освещаването на Самарското знаме от отец Петър Драганов, роден в с. Дичин и връчването на знамето на българите – опълченци. Представено е и знамето, ушито за Априлското въстание, но останало неизползвано през 1976 г., което е тържествено връчено от търновци на ген. Гурко при освобождаването на града от руските войски и е предадено на IV опълченска дружина. То става знаме на дружината и е носено от нея по време на военните действия до края на Руско-турската Освободителна война.

Акцент в укспозицията е поставен на хората извоювали българската свобода, преминали през огъня на войната и донесли на щиковете си Освобождението на своята Родина.