Изложба представя съкровищата на столичния Търновград на 22 и 23 март

Над 100 предмета от злато, сребро, скъпоценни камъни и монети, свързани с българския царски двор и столичната аристокрация – търновските боляри, ще представи Регионален исторически музей в изложба „Съкровищата на столичния Търновград“. Експозицията е по повод Празника на Велико Търново и може да се види само на 22 и 23 март 2014 г. в Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“. Тя ще бъде подредена на втория етаж в непосредствена близост до сцените, пресъздаващи коронацията на цар Калоян и пленяването на латинския император Балдуин Фландърски през 1205 г. при Адрианопол и ще обогати и онагледи мултимедийната експозиция.
За първи път на едно място ще бъдат представени артефакти от XI до XIV в. открити при проучвания на църквите „Св.40 мъченици“, „Св.св.Петър и Павел“ и на крепостите Царевец и Трапезица. В изложбата са включени всички осем златни пръстени-печати открити във Велико Търнов, сребърни и златни наушници, обеци, различни пръстени със скъпоценни камъни, сребърни и позлатени копчета, гривни, монети.
Куратор на изложбата е гл.ас.д-р Евгени Дерменджиев от РИМ-Велико Търново.

„Съкровищата на столичния Търновград“ може да се види на 22 март от 10,00 до 18,00 ч. с вход – свободен и на 23-ти март от 10,30 до 17,30 ч. срещу билет за посещение в Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“.