Изложба за Гарибалди и българите в музей „Възраждане и Учредително събрание“

Изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“ ще бъде официално открита в музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново на 30 май 2018 г. На събитието с начален час 17,00 ч. ще присъства г-н Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен, с чието съдействие, лични контакти и безвъзмездна помощ е създадена експозицията от Музея на Възраждането във Варна.
Гостуването на изложбата в старата столица е посветено на 2 юни – Денят на Ботев и загиналите за свободата на България и Националният празник на Република Италия.
В експозицията са включени материали, представящи влиянието на Джузепе Гарибалди върху българите през XIX в.
Един от най-запомнящите се артефакти е бойното знаме – участник в походите на Гарибалди. Знамето дълги години е притежание на италианския професор Алберто Кафарелли – историк, изследовател и колекционер от Реджо Ди Калабрия. Според неговите думи, мястото на тази реликва е в музея и това е една от причините „бойното оръжие” да бъде дарено на Музея на Възраждането във Варна като „знак на солидарност, знак на обединението на народи, които обичат справедливостта и свободата, които се вдъхновяват от героичното минало, за да построят по-добро бъдеще“. По време на бойните походи знамето е носено от Винченцо Пиетрогранде и участва в кампаниите до Сицилия 1860 г., Аспромонте – 1862 г. и Ментана – 1867 г.
Сред музейните ценности се откроява снимка на Джузепе Гарибалди със запазен негов автограф, снимки на българи-участници в гарибалдийското движение – Георги Раковски, Димитър Общи, хаджи Димитър Асенов и капитан Петко Войвода.
Специално внимание в изложбата е отделено на личните вещи на Паскал Станини – италианец – гарибалдиец, живял след Освобождението в България и работил като служител по ж.п. линията Русе – Варна. Те са любезно предоставени от неговата правнучка Летиция Атанасова.
В осем различни пана посетителите ще намерят информация за българи-гарибалдийци, както и за италианци – гарибалдийци, свързали по-късно живота си с България. Сред тях се откроява и името на търновеца Георги Смилов.
Копия на част от гарибалдийска униформа – червени ризи с шалчета и шапка обогатяват експозицията и показват нагледно най-атрактивната част от облеклото на гарибалдийците, наричани по този повод „червеноризци“ .
Вдъхновен от личността на Гарибалди и по повод изложбата, италианският художник Алесандро Киараппа рисува портрет на великия революционер. Този портрет остава дарение за българите, показвайки още веднъж взаимното уважение и привързаност между двата народа – италианския и българския.
ИИзложбата ще гостува във Велико Търново до 24 юни 2018 г.