Златните съкровища от Хотница и Къпиново блеснаха за рождения ден на Областната управа във Велико Търново

Уникалните златни съкровища от Хотница и Къпиново бяха показани в специална изложба в Областна администрация Велико Търново по повод 19-годишнината от създаването и.
„Сътрудничеството ни с Областта администрация е повече от 10-години. През тази година решихме да покажем две от знаковите съкровища, открити на територията на област Велико Търново, които се пазят в Регионалния исторически музей. Едното от тях, Хотнишкото съкровище, е датирано от 4300 г.пp.Хp.. Това е най-старото злато в света, обработвано от човешка ръка. Съкровището от Къпиново е от времето на траките и изключително забележително“, подчерта при откриване на изложбата директорът на музея д-р Иван Църов.

„2018-та е Европейска година на културното наследство. За да се докоснем до историята, до корените и до нашето богато културно-историческо наследство, съвместно с Регионалния исторически музей организирахме изложбата на златите съкровища открити край селата Хотница и Къпиново“, каза при откриване на временната експозиция областния управител проф. Любомира Попова.