Звездна нощ над Царевец

По повод Деня на детето Регионален исторически музей–Велико Търново организира „Звездна нощ над Царевец”. Събитието е съвместно с Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно” – Димитровград.

Само на 31 май 2017 г., (сряда), малките и по-големите жители и гости на старата столица.ще могат да видят необятността и красотата на звездното небе. Всеки желаещ ще има възможност да наблюдава през професионални телескопи кратерите на Луната, пръстените на Сатурн, спътниците на Юпитер, както и други интересни астрономически обекти.

Освен вечерни наблюдения, в светлата част на денонощието посетителите на Архитектурно-музеен резерва„Царевец” ще могат да наблюдават през специален слънчев телескоп и най-близката звезда до нас – Слънцето. Астрономите от първия планетариум в България ще гостуват във Велико Търново и със своя изложба на стари астрономически български книги, пособия и уреди. Между експонатите в изложбата особено внимание заслужава реплика на телескопа на Галилео Галилей, който е система тип рефрактор и е първият в историята на човечеството.

Събитието ще премине в две части. Дневната част включва наблюдения на Слънцето и разглеждане на изложбата от 10,30 часа до 18,00 часа. Посетителите ще заплащат само входната такса за крепостта Царевец. Нощните наблюдения ще започнат в 21,30 часа и ще приключат около полунощ и ще са безплатни, От съображения за сигурност посетителите ще бъдат въвеждани на територията на крепостта организирано от площад „Цар Асен I” в 21,20 часа, 22,,00 часа, 22,30 часа и 23,00 часа.

При лоши атмосферни условия (плътна облачност и дъжд) събитието няма да се състои.