За втора поредна година „Звездна нощ над Царевец”

За втора поредна година жителите и гостите на старата столица ще имат възможност да се докоснат до необятността и красотата на звездното небе. По повод началото на астрономическото лято Регионален исторически музей – Велико Търново отново организира „Звездна нощ над „Царевец”. Събитието е съвместна инициатива с Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно” – Димитровград.

На 21 юни 2018 г., (четвъртък), всеки желаещ ще може да наблюдава през професионални телескопи фазите на Меркурий и Венера, полярната шапка на Марс, кратерите на Луната, пръстените на Сатурн, спътниците на Юпитер и съзвездията, видими от нашите ширини през топлите летни вечери.

В светлата част на денонощието посетителите на Архитектурно-музеен резерват +Царевец” ще наблюдават през специален слънчев телескоп и най-близката звезда до нас – Слънцето.

Събитието ще премине в две части: дневна, с наблюдения на Слънцето от 10,30 часа до 18,00 часа и нощна, от 21,30 часа до полунощ. За дневните наблюдения ще се заплаща само входната такса за крепостта Царевец, а нощните ще бъдат със свободен достъп.
От съображения за сигурност посетителите на нощните наблюдения ще бъдат въвеждани на територията на крепостта организирано от площад „Цар Асен I” в 21,20 часа, 22,00 часа, 22,30 часа и 23,00 часа.

При лоши атмосферни условия (плътна облачност и дъжд) наблюденията ще се отложат за 22 юни, за което своевременно ще бъде предоставена информация в сайта на Регионален исторически музей – Велико Търново.

Инициативата „Звездна нощ на Царевец“ за първи път се проведе по повод Деня на детето на 31 май 2017 г., и даде възможност на над 3000 души да наблюдават с телескопи Слънцето, Луната и звездите.