Европейска инициатива „Нощ на музеите“ в Сарафкина къща

Сарафкината къща във Велико Търново отвори широко врати за посетители в Нощта на музеите. Етнографската експозиция беше представена пред многобройната публика по един атрактивен начин.
Програмата, озаглавена „Малка нощна приказка за човешките ръце“, протече под формата на седянка, соаре и уъркшоп по нашенски за ръкоделстване. Така организаторите от Регионалния исторически музей и Националното движение „Работилница Седянка“ се включиха в европейската инициатива „Нощ на музеите“, която се провежда ежегодно в Международния ден на музеите 18 май.
Етнографи и майсторки-платечки показаха традиционни умения за правене на плъсти, предене, совалкова дантела, плетене на една кука. Любопитните гости видяха още как се прави фриволите или френска дантела, как се шие кене (шита дантела), как се плете с шума и маниста, шиене с ленти и тъкане на колани „на кори“.
Символичен домакин на вечерта беше етнографът Галя Чохаджиева, а програмата официално откри директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов. Първите гости видяха ревю на традиционни български носии от колекцията на Национално движение „Работилница Седянка“. Носиите са от частните колекции на Петър Георгиев и Светослав Петров, които членуват в търновската седянка. Те показаха невестински облекла и носии на омъжени вече жени.
След ревюто Галя Чохаджиева обяви конкурс за запазена фамилна ценност – ръчна изработка и събра от присъстващите красиви етнографски вещи. Хората бяха донесли ризи, които са носили като деца, везани престилки и рокли от времето на бабите или майките им.
Имаше още демонстрации и уроци по български народни танци с конкурс „Най-пъргави първи стъпки“ и представяне на празнични ръчно омесени хлябове с конкурс „Най-вкусно и красиво“. Другите конкурси събраха разказвачи на легенди, предания, разни истории и анекдоти за Търново и търновци в миналото.
В нощната приказка участваха и деца от ансамбъл „Българче“, женска фолклорна група „Росен здравец“ и формация „Ретроритъм“ от Дебелец и млади етнолози от ВТУ, които представиха традиционни селски и модерни градски занаяти.
Сарафкината къща, която е сред архитектурните бижута на Велико Търново, приемаше посетители до 1,00 ч. след полунощ. Специално за Нощта на музеите за първи път беше отворена терасата на старинната къща, която открива живописна гледка към река Янтра и паметника на Асеневци. В китното дворче музейните специалисти бяха подготвили и почерпка за своите гости.
По същото време лапидариумът на Археологическия музей стана сцена на театралното изкуство. Античното пространство се превърна в естествен декор на два спектакъла, режисирани от Георги Василев. Така в европейската инициатива „Нощ на музеите“ се включиха Малък драматичен театър „Старостолица“, който представи „Кълбовидна мълния“ по Иван Радоев, и Студентският експериментален театър към Педагогическия факултет на ВТУ със своята постановка „Страсти по словото“.